Geschiedenis

In Hernen is slechts 1 café. Dat moet ook genoeg zijn, want Hernen heeft ook nog een dorpshuis en een sportcomplex samen met Bergharen, met meerdere kantines.

Vroeger had Hernen meerdere cafés en bierhuizen. Daarvoor is nu geen bestaansrecht meer. Ieder café had onvoldoende inkomsten om van te leven en daarom was de caféhouder er meestal ook nog bakker, winkelier of boer bij, om de kost te verdienen. Ook was het aantal vergunningen voor verkoop van sterke drank gebonden aan het inwonersaantal. Er was vaak een grote strijd om aan een vergunning te komen, men werd op de lijst gezet en moest maar afwachten wanneer men aan de beurt was. Nu is men afhankelijk van een diploma en het bestemmingsplan.

Vanaf de 18e eeuw bestond er op deze plek wel iets van een woning, smederij, café. Vele families Vergeest kwamen we tegen. Wim de smid was de laatste Vergeest die we op deze plek tegen kwamen.

Antoon de Vree uit Batenburg nam in 1962 het café over en vestigde er een kappersbedrijf. Hij koos voor het café de naam De Toekomst. Tot dan toe gingen ze in Hernen altijd bij De Smid naar het café. Dit was zijn toekomst. Hij zag er wel toekomst in.

In 1971 kwamen Bart en Toos van Thiel naar het pand in Hernen, behalve café kwam er ook een slijterij en een cafetaria. Op 24 december 1972 ging het oude gedeelte van het pand in vlammen op, maar werd spoedig herbouwd.

In 1988 nemen Harrie en Mieke Verploegen de zaak over. Beide zijn werkzaam geweest tot eind 2002 inCafé de Toekomst.

Nieuwe tijden braken aan. In januari 2010 kreeg café De Toekomst een nieuwe naam, het werd: Caféesterij De Toekomst. De naam zegt het al, behalve een (beperkte) café functie zal de aandacht ook liggen op het houden van feesten. In het zomerseizoen staan de deuren en het terras open voor de vele toeristen die Hernen bezoeken. Met de vele prachtige bezienswaardigheden die Hernen en haar omgeving biedt zal een bezoek aan de Cafeesterij zeker een aangename aanvulling van uw verblijf zijn.